Oljefondssjef Nicolai Tangen inviterte nylig toppsjefen i alkoholgiganten Diageo til samtale i sin podkast «In Good Company».
Samtalen handlet om merkevarebygging og vekststrategier, men ett tema uteble: Diageos aggressive og helseskadelige markedsføring av alkohol – og at Norge selv er medskyldig.
En ny rapport fra Universitetet i Stirling og FORUT viser hvordan selskaper som Diageo, AB InBev og Heineken bruker reklame, sponsing og lobbyvirksomhet for å få fotfeste og makt i afrikanske land – særlig blant unge.
Strategiene ville vært ulovlige i Norge, men likevel investerte Oljefondet 138 milliarder kroner i alkoholindustrien i fjor.

Rapporten dokumenterer 61 eksempler på selskapsaktivitet i seks afrikanske land. Alkoholselskaper gir nødhjelp, deler ut mat, og sponser sport og kultur.
I Uganda blir øl koblet til nasjonal stolthet gjennom fotballandslaget. I Sør-Afrika har industrien aktivt motarbeidet ny alkoholregulering ved hjelp av donasjoner, juridiske trusler og forsinkende byråkrati.
Norge fremstår som stolt sponsor av disse uetiske handlingene.
For samtidig som vi investerer i disse selskapene, gir vi bistand til de samme landene for å styrke folkehelsen og bekjempe ulikhet.
Det er uetisk og selvmotsigende.
Hvert fjerde dødsfall blant unge under 40 år i Afrika er alkoholrelatert. Når vi investerer i en industri som bidrar til økt skade, undergraver vi vårt eget utviklingsarbeid.
Oljefondet og Tangen må ta ansvar.
Dessuten strider det med Oljefondets egne prinsipper. Fondet har forpliktet seg til å redusere antall selskaper med høy risiko i porteføljen.
Alkoholindustriens praksis i lavinntektsland – målrettet reklame mot barn og unge, og aktivt lobbyarbeid mot regulering – representerer nettopp slik risiko.

Flere andre lands statlige fond, som Sveriges AP-fond og New Zealands Super Fund, har allerede ekskludert alkoholindustri av etiske hensyn. Det samme har KLP-fondene i Norge.
Vi må stå opp for de samme etiske prinsippene ute som vi praktiserer hjemme.
Vi kan ikke tjene penger på selskaper som uhemmet profitterer på alkoholproblemer – bare fordi det skjer på et annet kontinent.
Oljefondet forventer av alle selskaper at de skal ha en ansvarlig tilnærming til markedsføring, påvirkningsarbeid og myndighetskontakt.
Det er dette Tangen må bruke tid på i dialog med alkoholselskapene, ikke koseprat på podkastrommet.
Oljefondet og Tangen må ta ansvar, og kreve at alkoholselskapene fondet investerer i endrer praksis.
Hvis ikke må de selge seg ut.
Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)
Les også: Nå sier eksperter stopp: – Tidlig skjermbruk truer barnas framtid (+)
Les også: Eksperten advarer: Ikke gå i denne kredittkort-fella (+)