I forrige uke ble Ekrem Imamoglu, ordføreren i Istanbul, Tyrkias største by, pågrepet og avsatt etter anklager om korrupsjon. Istanbul-ordføreren regnes som den sterkeste politiske utfordreren til Tyrkias sterke mann, president Recep Tayyip Erdogan.
Avsettelsen utløste massive protester. De siste dagene har titusener av tyrkere tatt til gatene i Istanbul og andre byer i landet. Lørdag er det varslet en stormønstring som vil bli «historiens største folkeavstemning under åpen himmel», ifølge en opposisjonsleder.
Tyrkia ser nå ut til å ta et avgjørende skritt i retning av enda mer autokrati.
Nå vakler kanskje det autoritære regimet til Erdogan, som var statsminister i Tyrkia fra 2003 til 2014, og siden har vært president. Regimet har slått tilbake med arrestasjoner av hundrevis av demonstranter og andre, inkludert flere journalister. Erdogan hevder at den tyrkiske regjeringen ikke lar seg opprøre av det han beskriver som provokasjoner fra opposisjonen i landet. Det er likevel liten tvil om at han føler presset fra folket i gatene.
Istanbul-ordfører Imamoglu anklages for korrupsjon og terrortilknytning, og ble søndag varetektsfengslet. Fengslingen skjedde samtidig med at opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet utpekte 53-åringen som sin presidentkandidat til valget som skal holdes i 2028.
Les også: Direktørenes lønnsfest er veldig ødeleggende
Det internasjonale samfunnet reagerer på Erdogans handlinger. Europarådet mener tyrkiske myndigheters maktbruk mot demonstrantene er uforholdsmessig. Human Rights Watch sier «det er en mørk tid for demokratiet». FN har uttrykt bekymring for massearrestasjonene og «et ulovlig totalforbud mot demonstrasjoner», ifølge NTB.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen varslet allerede før fengslingen av Imamoglu at EU vurderte å avlyse planlagte samtaler om utvidet samarbeid med Tyrkia. Samtalene skulle etter planen innledes i april. Nå henger de i en tynn tråd. Tyrkia ser nå ut til å ta et avgjørende skritt i retning av enda mer autokrati. Dagene og ukene framover vil vise om autokraten Erdogan greier å holde på makta og styrke seg, eller om demonstrantene vil vinne fram.
Demokratiet har trange kår i verden i 2025. Det er utviklingen i Tyrkia nok et deprimerende eksempel på. Håpet ligger i en befolkning som ikke aksepterer mer, og roper ut sin motstand.
Les også: Norge møter Israel på fotballbanen i en kamp som aldri burde blitt spilt