Dagsavisen mener

KrF dreier til høyre

Det nye KrF avtegner seg.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Kristelig Folkeparti har plassert seg trygt på borgerlig side og legger seg i tillegg lengre til høyre i det politiske landskapet. Det kommer til å bli fasiten når KrFs landsmøte skal oppsummeres søndag.

Kontrasten er stor til bildet som tegnet seg da KrF i 2018 var delt på midten, og med knappest mulig flertall valgte å forbli på borgerlig side. Daværende KrF-leder Knut Arild Hareide forsøkte å innlede samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men tapte på målstreken.

Den opprivende striden i 2018 førte til betydelig avskalling, og KrF har ikke klart å reise seg nok til å krabbe over den magiske sperregrensen på fire prosent. KrF har i dag bare tre representanter på Stortinget og snittet på meningsmålingene for april viser skarve 3,3 prosent oppslutning.

Pride-flagg er ikke lenger greit.

KrF-leder Dag Inge Ulstein, som for øvrig ikke stiller til gjenvalg på Stortinget, forsøker å profilere KrF som et familieparti. Økt barnetrygd og en solid skattelettelse for å premiere flere barn er det store valgløftet. Inspirert av familiepolitikken i ultrakonservative Ungarn.

KrF-lederen snakker pent om meningsmangfold og toleranse, men i praktisk politikk strammer partiet inn. Romsligheten overfor homofile har blitt mindre. Budskapet fra KrF er nå at det bare finnes to kjønn. Og Pride-flagg er ikke lenger greit, verken i skolen eller på offentlige flaggstenger.

Les også Jo Moen Bredeveien: Kollektiv kollaps på Stortinget.

Tidligere kommunikasjonssjef i KrF, Mona Høvset, har funnet grunn til å advare. «Jeg er redd partiet er i ferd med å miste sin sjel», skrev lesbiske Høvset nylig på Facebook. Hun advarte mot kulden som nå kommer inn både i samfunnet og i KrFs politikk.

Landsstyret i KrF har innstilt på at Norge bare skal ta imot 1.000 kvoteflyktninger. Partilederen vil riktignok legge seg på 5.000, i tråd med anbefalingen fra FNs høykommissær for flyktninger, men det overrasker og skuffer at en så stor del av KrF nå har blitt konservativt også i dette spørsmålet.

Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland løftet KrF til historiske høyder og fikk 13,7 prosent ved valget i 1997. Romlighet med en sigar og et vinglass pluss kontantstøtte som valgløfte ga uttelling. Nå er det dessverre høyredreining som gjelder.

Valgerd Svarstad Haugland misliker sterkt at dagens KrF-ledelsen vil fjerne fedrekvoten og la foreldrene fordele permisjonen fritt. «KrF må ikke bli et Trumpish tradwife-parti», sier den tidligere KrF-lederen treffende. Et godt råd som dessverre blir neglisjert.

Les også Kjell Werner: Norge må vise muskler på Svalbard.

Mer fra: Dagsavisen mener