Folkehelseundersøkelsen som ble lagt fram mandag, viser ikke bare forskjeller mellom øst og vest i Oslo når det gjelder helse. Også i munnen er det klasseskiller.
I undersøkelsen er det også spurt om folks tannhelse. Her er det også store forskjeller mellom øst og vest.
Mens andelen med god tannhelse er på 79 prosent i Bydel Vestre Aker, 77 prosent i Nordre Aker, er den på kun 54 prosent i Bydel Stovner, og 60 prosent i Bydel Søndre Nordstrand.
Går man enda dypere i tallene på del-bydeler, ser man at under halvparten (47 prosent) på Haugenstua har god tannhelse, mens det på Smestad er 84 prosent.
– Tannhelsen til innbyggerne som den offentlige tannhelsetjenesten har ansvar for er generelt noe dårligere i ansvarsområdet til Haugenstua tannklinikk enn gjennomsnittet i Oslo, sier avdelingsdirektør og fylkestannlege i Oslo kommune, Per Christian Prøsch til Dagsavisen.
Kan ikke akseptere dette
Dette opprører SV.
– Vi kan ikke akseptere at smilet viser om du er fattig eller rik. I Vestre Aker har nesten 4 av 5 god tannhelse, mens på Stovner er det kun litt over halvparten. Hva gjør helsebyråden fra Høyre? Han nekter å innføre tannhelsereformen som SV har fått flertall for på Stortinget. Men vi kan ikke bli en by der de med best råd kjøper seg forbi helsekøen, sier leder i Oslo SV og stortingskandidat Sunniva Holmås Eidsvoll til Dagsavisen.

Hun sier at SV er godt i gang med å rulle ut en tannhelsereform på Stortinget.
Vi kan ikke akseptere at smilet viser om du er fattig eller rik.
— Sunniva Holmås Eidsvoll (SV)
– Vi har blant annet sikret billig tannlege for unge voksne helt opp til 28 år. Og vi gir oss ikke før vi er i mål. Det skal ikke koste mer å gå til tannlegen enn til legen. Men her i Oslo møter vi stor motstand. Høyrebyrådet har nektet å innføre billig tannhelse slik Stortinget har bestemt, og bruker pengene de har fått på andre formål, sier hun.
– SV på Stortinget har så langt levert Oslo en helsepolitisk gavepakke på nesten 100 millioner kroner i året. Befolkningen får mindre tannplager, og staten tar regningen. Vi hadde ærlig talt forventet et pent Colgate-smil fra helsebyråden. Ikke tenners gnissel, sier hun.
Møter seg selv i døra
Fungerende helsebyråd Thea Kristine Schjerven (H) mener SV møter seg selv i døra her.
– SV vil altså bruke milliarder av kroner på gratis tannbehandling til dem med best tannhelse, mellom 21-28 år, samtidig som tusenvis av barn og unge venter på time, skriver hun i en e-post til Dagsavisen.

– Byrådet vil prioritere tannbehandling til barn og unge først, uavhengig av hvor du bor i Oslo. Arven fra det forrige byrådet, med stort etterslep av barn og unge, er særlig kritisk for de minste barna på 3 år. Det er i ung alder man får på plass gode vaner som forebygger problemer med tennene senere i livet, sier hun.
Byrådet vil prioritere tannbehandling til barn og unge først, uavhengig av hvor du bor i Oslo.
— Thea Kristine Schjerven (H), helsebyråd
Hun sier at byrådet har gitt Helseetaten i oppdrag å se på en fremtidsrettet innretning av den offentlige tannhelsetjenesten.
– Tannhelsetjenesten i Oslo er under press og har et stort etterslep på innkalling av også andre prioriterte grupper, som eldre, rusavhengige og personer med sterk tannlegeangst. I en tid med stram kommuneøkonomi er det viktig å prioritere det viktigste først, sier helsebyråden.
Les også: «Alle» vil ha billig tannlege
Klasseskille
Presidenten i Den norske tannlegeforening (NTF), Heming Olsen-Bergem, synes ikke tallene i undersøkelsen er overraskende.
– Gitt det vi vet om sosial ulikhet i helse og munnhelse er disse tallene ikke overraskende. Tannhelse er helse og forklares gjennom de samme markørene som skiller helsen mellom øst og vest. Sosioøkonomiske faktorer som utdanning og inntekt gjør seg gjeldende, sier han til Dagsavisen.
---
Store forskjeller
- De med lavest utdanning og dårligst økonomi har flere helseproblemer og scorer dårligere på spørsmål om livskvalitet i Folkehelseundersøkelsen.
- «Vestlige bydeler preges av bedre helse og sosioøkonomiske forhold, mens det i flere østlige bydeler er høyere forekomst av helseproblemer, økonomiske vansker og lavere andeler som rapporterer høy sosial støtte, skriver FHI i sammendraget av rapporten fra undersøkelsen.»
- Undersøkelsen viser at Oslo er en god by å bo og leve i. 7 av 10 voksne vurderer egen helse som god, og de fleste opplever at det er trygt i eget nærmiljø. Samtidig viser undersøkelsen at Oslo er en by med store forskjeller og mange utfordringer, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.
---
– Er tennene blitt et klasseskille mellom øst og vest?
– Når tannhelse er helse, er klasseskillet det samme. Personlig økonomi har mye å si for helse generelt, og uhelse spesielt. Inntekt er den klareste indikatoren på bruk av helsetjenester, og personer med svekket helse bruker helsetjenester i større grad enn personer med god helse – med unntak av tannhelsetjenester. Dersom man har dårlig økonomi, tar man seg generelt ikke råd til tannhelsebehandling før det blir akutt. Det går bekostning av forebygging og regelmessig tannhelsesjekk og tidlig behandling av sykdom, sier han.
– Det er stor sosial ulikhet i munnhelse og de udekkede behovene for tannhelsetjenester er størst blant permitterte, arbeidsledige og personer med ingen eller lav inntekt, sier Heming Olsen-Bergem.
– Gjør myndighetene nok for tannhelsen?
– I dagens modell der myndighetene påtar seg et begrenset ansvar for visse grupper av befolkningen og visse sykdommer, er finansiering ikke dekkende. Her bør myndighetene rette opp i underfinansieringen. NTF jobber for en fremtidig modell der all nødvendig tannbehandling er rettighetsfestet, som all annen helse – dette må finansieres av myndighetene. NTF er bekymret for tallene som viser at store grupper i samfunnet rapporterer at de har dårlig munnhelse og at det så tydelig er sosial ulikhet, sier presidenten i Tannlegeforeningen.
NTF ønsker å rette opp i folks uhelse, ikke folks lommebok.
— Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening (NTF)
– NTF fastholder at økte ressurser til tannhelse først og fremst må rettes til de som har det største behovet, og ikke de som tilfeldigvis er 21-28 år. Retten til nødvendig tannhelsetjeneste er først og fremst en helsefaglig vurdering, ikke sosioøkonomisk. NTF ønsker å rette opp i folks uhelse, ikke folks lommebok, sier Heming Olsen-Bergem.
Generelt dårligere
Avdelingsdirektør og fylkestannlege i Oslo kommune, Per Christian Prøsch sier til Dagsavisen at det er tydelige forskjeller når det gjelder tannhelse i Oslo.
– Hvordan forklarer dere forskjellene mellom øst og vest i byen?
– Det er ikke et helt entydig svar på dette, men det er grunn til å tro at det er tilsvarende sammenhenger når det gjelder munnhelse som for helsetilstanden for øvrig hvor vi finner sosioøkonomiske forskjeller, sier fylkestannlegen.

– I hvilken aldersgruppe ser dere de største forskjellene?
– Den offentlige tannhelsetjenesten har i hovedsak ansvar for barn og unge, unge voksne og de eldre syke som mottar andre helsetjenester av kommunen. Vi kan ikke si at det er noen spesiell aldersgruppe som utmerker seg. Vi bruker imidlertid mye tid på tidlig, forebyggende innsats, med mål om å komme inn så tidlig som mulig for å støtte opp om gode kostholdsvaner og betydningen av gode rutiner for regelmessig tannpuss. Gode vaner innarbeides best i tidlig alder, og for munnhelsen er det veldig viktig, sier han.
Undersøkelsen viser tydelige forskjeller i byen vår når det gjelder de fleste helseutfall, også tannhelse.
— Per Christian Prøsch, avdelingsdirektør og fylkestannlege i Oslo kommune,
– Er tennene blitt et klasseskille mellom øst og vest?
– Undersøkelsen viser tydelige forskjeller i byen vår når det gjelder de fleste helseutfall, også tannhelse. Dette er ikke noe nytt, men er nå bedre dokumentert gjennom at vi har gjennomført en folkehelseundersøkelse. Den offentlige tannhelsetjenesten har ikke et lovpålagt ansvar for hele befolkningen og undersøkelsen er gjennomført blant voksne. Helseetaten bruker ikke begreper som klasseskille, sier fylkestannlege Per Christian Prøsch
Les også: Vil gjøre tenner til vinnersak i valgkampen
Les også: Massiv norsk motstand mot Trumps politikk: – Skaper usikkerhet
Les også: Du skal mangle et hode for ikke å innse at tennene er en del av kroppen