I 2022 ble en del av tomta «Thalleåkeren» i Bodø kjøpt av Bodø/Glimt, med formål om å bygge nytt stadion. Markedsprisen var 81 millioner kroner, og klubben fikk kjøpe tomta uten konkurranse fra andre parter.
I oktober 2024 søker Glimt om tilskudd til nytt stadion, og onsdag vedtok fylkestinget i Nordland å gi 40 millioner kroner til Glimt i tilskudd.
Dermed får Glimt tilbake nesten 50 prosent av prisen – to år etter at salgsavtalen er inngått.
Det skjer samtidig som fylkestinget må kutte i offentlige tjenester som hurtigbåt og tannhelse, samt rassikringer. Totalt 250 millioner skal spares inn årlig de neste årene, har fylkeskommunen selv uttalt.
De har blant annet anslått at de skal spare inn på 30 millioner på å kutte i hurtigbåttilbudet langs Nordlandskysten.
Skapte debatt
Fylkesrådsleder Svein Eggesvik (Sp) i Nordland fylkeskommune sier til Dagsavisen at de ikke har gjort noen aktive forsøk på å selge tomta for en høyere pris til en annen tilbyder.

På spørsmål om Glimt har fått spesialbehandling for å få tomten til halv pris, uten konkurranse med andre aktører, har ikke Eggesvik svart. Les flere svar fra fylkeskommunen lenger ned i saken.
Synne Bjørbæk, Rødts gruppeleder på fylkestinget i Nordland, sier at det er gode grunner til å spørre seg om salget står i stil med det forvaltningsansvaret fylkeskommunen har, og om det er i tråd med reglene for offentlig støtte.
Rødt er eneste parti på fylkestinget som er imot tilskuddet Glimt får. De fremmet forslag om å ikke gi tilskudd til stadion med grunnlag i at offentlige midler skal brukes på tjenester som utdanning, infrastruktur og tannhelse.
Bjørbæk mener tilskuddet sender et dårlig signal til folk.
– Dette vil si vi prioriterer en rik fotballklubb foran utdanning, foran folk uten nødvendige fremkomstmidler og andre nødvendige tjenester, sa Bjørbæk under debatten i fylkestinget onsdag.
Debatten gikk for øvrig inn på hvor imponert fylkestingsrepresentantene var over Glimts prestasjoner, spesielt i Europa, og at nytt stadion er en investering i Nordlands fremtid og for samfunnsutvikling.
Til slutt gikk fylkestinget for å stemme for å gi 40 millioner i tilskudd til Bodø/Glimt – mot Rødts stemme.
Usikkerhet om pris
Både MDG og Rødt stilte spørsmål rundt prisen på eiendommen. Da avtalen med Glimt ble inngått i 2022, var den regulert til offentlig formål med en tomtepris på 81 millioner kroner. I ettertid har den blitt omregulert til kombinerte formål, som innebærer nærings-, offentlig- og idrettsformål.
Tidligere fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) sa i 2019 til Bodø Nu at områder regulert for næring i Bodø selges for mellom 2500 og 4500 kroner per kvadratmeter.
Dermed ble det spørsmål om en omregulering før salg kunne gitt en pris på mellom 135 og 243 millioner for tomta, i stedet for 81 millioner til Glimt.
– Nå kan det etableres næringsaktivitet i tilknytning til stadion. Prisen for en næringstomt, så sentralt i Bodø, er verdt mer. Vi har ikke klart å få klarhet i hva som er den reelle markedsverdien av tomta nå, det har ikke finanskomiteen svart på, sier Bjørbæk til Dagsavisen.
Dermed mener hun det hele ser ut som en særdeles raus subsidiering av Bodø/Glimt, gjennom redusert pris på området og milliontilskuddene.
– Dette er fellesskapets midler, som burde brukes på offentlige tjenester fremfor kommersielle, høytflygende prosjekter, sier hun.

Rødt: – Utrolig
– Det er utrolig at i samme møte som vi legger ned viktig samferdselstilbud, og det er kutt over hele linja, så gir man 40 millioner til Norges rikeste fotballklubb, sier Bjørbæk til Dagsavisen.
Hun viser også til en meningsmåling gjort av NRK, der 45 prosent av de spurte nordlendingene var mot tildelingen.
– Dette bekrefter forestillingen som mange i fylket har, nemlig at fylkeskommunen kun tilgodeser Bodø, og satser masse penger på prosjekter der, mens resten av distriktene blir skadelidende, sier hun.
MDG: – Forstår reaksjonene
MDGs representant i fylkestinget, Håkon Møller, har jobbet mye med tomtespørsmålet gjennom sitt arbeid som leder for planutvalget i Bodø kommune, og sier det ble lagt til grunn fra kommunens side at tomta skulle brukes til næringsvirksomhet før Glimt kom på banen.
– Tomta ville helt sikkert også vært attraktiv som boligområde. Selv om De Grønnes utgangspunkt er at eiendommen ikke skal bygges ned av hensyn til matjorda, stiller jeg spørsmål ved om fylkeskommunen har utforska mulighetsrommet for framtidig utnyttelse. Nå oppfører man seg som om man er prisgitt det kommunen bestemmer, og beregner en verdi ut fra det. Det er lite troverdig, sier han til Dagsavisen.

Selv stemte han for tilskuddet, fordi det ligger inne i budsjettet de sender inn sammen med Arbeiderpartiet og SV.
– MDG forstår kjempegodt at folk reagerer på tilskuddet. Jeg tenker for min del at reaksjonene ikke først og fremst gjelder tilskuddet i seg sjøl, men at det ligger inne i et budsjett som samtidig kutter brutalt i fylkeskommunens kjernevirksomhet. I vårt budsjett reverserer vi store kutt i samferdsel og videregående opplæring, sier han.
Fylkesrådet: – Ikke for å maksimere profitt
Fylkesrådsleder Svein Eggesvik viser videre til fylkesråd for utby og eiendom, Lise Henriette Rånes (H), for å svare på Dagsavisens spørsmål.
– Hva har skjedd mellom 2022, da avtalen ble signert, og 2024 når tilskuddet kommer? Har Bodø/Glimt trukket seg fra kjøpet om de ikke får 40 millioner i tilskudd? Hvor i avtalen står det, i så fall?
– Avtalen som ble inngått av partene i 2022 er fremdeles gjeldende, og det er ikke gjort endringer på den. Tomteverdien på 81 millioner ble i 2022 satt gjennom en uavhengig taksering. Taksten var basert på reguleringen som var på takst- og avtaletidspunktet, og i taksten som ligger ved saken kan man lese at den også hensyntok de forslag som da lå i forslaget til ny arealplan 2022- 2024.
– Hva er ditt svar på spørsmålet om man kunne fått mer for tomten om man omregulerte til næringsformål selv?
– Å bidra med spekulasjoner rundt en eventuell verdi på tomt ved en eventuell omregulering kan jeg ikke gjøre. Det er imidlertid ikke veldig lenge siden Bodø kommune måtte sette ned prisen på nabotomta med rundt 20 millioner kroner for å få solgt Herredshuset. En eiendom som ble omtalt som svært attraktiv.
Rånes svarer videre at fylkeskommunen ikke er til for å maksimere profitt.
– Vi er derimot en samfunnsutvikler som skal jobbe for å gjøre Nordland til et godt fylke å både bo og leve i. Vi skal være en god samarbeidspartner for næringsliv og andre vi samarbeider med. Kultur og idrett er viktige satsingsområder for fylkesrådet og fylkestinget, sier hun, og viser til andre tilskudd fylket har gitt – som hoppbakken i Rana og The Whale på Andøya.
– I økonomisk utfordrende tider er det spesielt viktig at det offentlige bidrar med oppdrag for å styrke økonomien og holde folk i arbeid. Byggebransjen er inne i en vanskelig tid med høye priser, og mange trenger oppdrag. Tilskudd som disse er viktige også i slike sammenhenger.
Dagsavisen har også rettet spørsmål til Bodø/Glimt om saken, men de har ikke hatt anledning til å svare.
Les også: – Som foreldre må vi tåle å være uenige med barna våre (+)
Les også: Bøker er best i gave: Her er årets harde julegavetips
Les også: Bunaden kommer på eksklusiv verne-liste (+)