Verden

Trumps nye tollsatser rammer land over hele verden: – Kritisk for Norge

USA innfører 15 prosent toll på varer fra Norge, med unntak av Svalbard og Jan Mayen som får 10 prosent. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) kaller situasjonen kritisk.

Saken er rettet torsdag 3. mars kl 12.13. I den først publiserte saken sto det at USA legger 15 prosent toll på varer fra Fastlands-Norge. Det riktige er 16 prosent.

Av Are Føli/NTB

I en tale utenfor Det hvite hus onsdag kunngjorde president Donald Trump nye, lenge varslede tollsatser.

– USA har blitt ranet, herjet, voldtatt og plyndret av nasjoner både nær og fjern, av både venner og fiender, sa Trump.

Han viste fram en liste over nye tollsatser for varer fra en lang rekke land. Mens EU får 20 prosent og Kina 34 prosent, ilegges varer fra Fastlands-Norge altså 16 prosent toll.

USA innfører i tillegg 10 prosent toll på varer fra Svalbard og Jan Mayen.

– Nå sitter vi og finregner og ser gjennom det som har kommet. Men det er åpenbart at dette er alvorlig for verdensøkonomien, og det er kritisk for Norge, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) til NRK.

USAs nye tollsatser trer i kraft 5. og 9. april, opplyser Det hvite hus, ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Listen over alle tollsatsene Donald Trump har innført finner du nederst i saken.

Stoltenberg: – Rammer norske bedrifter

– Dette vil ramme Norge og norske bedrifter, men hvor alvorlig det blir, er det for tidlig å si, sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap) om USAs toll.

– De amerikanske tolløkningene er dårlige nyheter for verdensøkonomien og for et åpent land som Norge, sier han i en kommentar til NTB.

– Ingen land er tjent med handelskrig og økte tollmurer. Norge har vært tydelig på dette i vår dialog med amerikanske myndigheter, sier finansministeren videre.

Han trekker fram at 8 prosent av norsk fastlandseksport i dag går til USA. Det gjør USA til vårt tredje største eksportmarked, samt at størstedelen norsk eksport går til EU.

– Nå er det viktig at vi fortsetter arbeidet med å slå ring om EØS-avtalen, komme på innsiden av eventuelle beskyttelsestiltak fra EU og holde orden i norsk økonomi, sier Stoltenberg.

Støre om Trump-toll: – Dette er veldig alvorlig

Dette kommer til å få konsekvenser for Norge, er statsminister Jonas Gahr Støres tydelige konklusjon. Regjeringen vil forhandle med USA om tollen. Det sier Støre til NRK torsdag morgen.

Statsministeren gir uttrykk for bekymring rundt Donald Trumps gjengjeldelsestoll hvor Norge rammes av 16 prosent toll på alle varer.

– For et land som Norge som lever av eksport, er dette alvorlig, og det vil få konsekvenser for mange norske bedrifter, og det vil også kunne få konsekvenser for arbeidsplasser. Men vi skal ikke stoppe opp ved dette, nå må vi gjøre alt vi kan for å få oversikt over situasjonen, sier Støre til statskanalen.

I Dagsnytt forteller han at regjeringen nå skal gjøre alt de kan for å få oversikt over situasjonen, før de vil prøve å rekke ut en hånd til amerikanerne.

– Amerikanerne sier det er en åpning for forhandlinger her, og vi vil bruke dem på alle mulige måter som det er tilgjengelig her, sier han.

Saken fortsetter under faktaboksen.

---

Fakta om USA-tollens følger for Norge

  • Det innføres 16 prosent toll på norske varer.
  • Det innføres 10 prosent toll på varer fra Svalbard og Jan Mayen.
  • Blant næringene som kan bli hardest rammet, er sjømatnæringen og eksport av mineraler og ferdigvarer.
  • 20 prosent av norske arbeidsplasser avhenger av eksport - her ventes det tap i sårbare næringer.
  • EU kan innføre beskyttelsestoll mot USA, noe som indirekte kan ramme norsk eksport til EU.

Kilder: Næringsministeren, E24, NTB

---

Trump: – Gjengjeldelse

Ifølge Trump følger de nye tollsatsene et prinsipp om å gjengjelde andre lands toll og avgifter.

– Gjensidig. Det betyr at hvis de gjør det mot oss, gjør vi det samme mot dem. Helt enkelt. Det kan ikke bli enklere enn det, sa Trump i sin tale.

– Dette er ikke en fullstendig gjengjeldelse, det er en snill gjengjeldelse, hevdet han.

X-kontoen til Det hvite hus er listen over de mange tollsatsene lagt ut. For Japan blir tollen på 24 prosent, mens India får 26 prosent. Storbritannia slipper unna med 10 prosent.

Minst 10 prosent

Ifølge nyhetsbyråene Reuters og AP får varer fra samtlige andre land i verden minst 10 prosent toll – mens mange land får betydelig mer.

I tillegg bekrefter Trump den lenge varslede tollen på 25 prosent på alle utenlandske biler som importeres til USA.

Russland står imidlertid ikke på lista. Det er fordi USA ikke gjør handel med dem på grunn av sanksjoner, opplyser finansminister Scott Bessent ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Advarer verden mot å gjengjelde Trumps tollsatser

Bessent råder andre land til å ikke gjengjelde tollsatsene og sier det vil føre til en opptrapping.

Finansministeren uttaler dette i et intervju med Fox News onsdag, samme dag som Trump kunngjorde tollsatsene.

– Mitt råd til alle land akkurat nå er ikke gjengjeld, sier finansministeren.

– Len dere tilbake, og ta det inn over dere. La oss se hvordan dette går. For hvis dere gjengjelder, vil det bli en opptrapping. Hvis dere ikke gjengjelder, er dette toppnivået, sier han videre.

Dagsavisen mener: Det er trygt å føde på sykehuset (+)

Donald Trump: Frigjøringsdag

Uroen knyttet til Trumps varslede tollplan har vært stor, og den amerikanske presidenten har selv utropt onsdag 2. april til «frigjøringsdagen».

Frykten for handelskrig og hvordan tollsatsene kommer til å slå ut på verdensøkonomien, har ført til noen urolige dager på verdens børser denne uken.

Ifølge NHO-sjef Ole Erik Almlid vil norske bedrifter bli rammet på flere måter.

– For det første vil norske bedrifter som eksporterer direkte til USA, rammes av tolløkningen på 16 prosent på norske varer som er annonsert, sier han i en uttalelse til NTB.

I tillegg påvirkes bedrifter som leverer råvarer og deler til europeisk produksjon som videreeksporteres til USA.

Les også: Fersk undersøkelse: Støre vinner klart på tillit mot rivalen: – Et ansvar jeg kjenner på

EU-parlamentariker: – Ingen frigjøringsdag

En av EUs fremste næringslivspolitikere advarer om at USAs nye tollsatser vil få store konsekvenser for vanlige folk i form av prisstigning.

Den tyske sosialdemokraten Bernd Lange leder handelskomiteen i EU-parlamentet.

Han viser til at USAs president Donald Trump har kalt onsdag 2. april for «frigjøringsdagen» – dagen da han ga beskjed om at USA innfører høye tollsatser på import av varer fra de aller fleste land.

– Men ut fra perspektivet til vanlige borgere, er dette mer sannsynlig en inflasjonsdag, sier Lange dagen derpå.

Han kaller Trumps avgjørelse for uberettiget og uforholdsmessig, og mener det kan føre til et økonomisk tilbakeslag både i USA og verden for øvrig.

Han er også bekymret for usikkerheten det skaper for investorer og hvilke utslag det vil gi på aksjemarkedene.

Ifølge Lange bør landene som er rammet, sende et samlet og klart svar til USA.

– EU vil vurdere hvilke verktøy som er best, og vil forhåpentligvis få USA til å delta i forhandlinger, sier han.

Om Trumps tale: Et tidsskille

– Trumps tale i kveld innebærer et tidsskille, sier Virke-sjef Bent G. Apeland til HandelsWatch.

– Tollen gjør at den internasjonale handelen blir dyrere, og det rammer alle som kjøper og selger varer internasjonalt, inkludert Norge, fortsetter han.

Apeland viser til at Norge eksporterer og importerer mye, og norske virksomheter har verdikjeder i flere land.

– Slik rammes norsk næringsliv – og det er alvorlig. Dette er dårlig nytt for verdenshandelen. EU og andre land vil se behov for å svare og innføre beskyttelsestoll. EU vil sannsynligvis svare med beskyttende tollsatser senere i april, tror Apeland.

– Vi vet ikke så mye ennå

Dagsavisen snakket med næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) tidligere onsdag kveld, før Trumps kunngjøring.

– Vi vet ikke så mye om hva dette vil innebære ennå. Det viktigste er å pleie vennskapet vi har med våre allierte, men også snakke godt med USA. Hvorfor? Fordi dette handler om tusener av arbeidsplasser i Norge. Hver femte bedrift i Norge er avhengig av eksport. Vi er en liten økonomi, og tilgang på markeder er avgjørende. Vi er avhengig av tilgang til EUs indre marked, men også av USA. Vi er nødt til å stå opp for en regelbasert handel, sa Myrseth da.

Les også: Drama i Utdanningsetaten: Direktørtopper lovet at 15-åringer skulle holdes unna nærskolen (+)

Søreide: Svært alvorlig for norske arbeidsplasser

– Trumps tollregime skaper stor uro i internasjonal handel, sier Høyres Ine Eriksen Søreide, leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Det at USA innfører 16 prosent toll på varer fra Norge og 20 prosent toll på varer fra EU er svært alvorlig for Norge og norske arbeidsplasser. Nå er det viktig at regjeringen så raskt som mulig får full oversikt over konsekvensene både av den direkte tollen på norske varer til USA og tollen som ilegges EU, sier Søreide i en kommentar til NTB.

Hun trekker fram at Norge risikerer å rammes dobbelt av tolløkningene, både av USAs toll og av EUs beskyttelsestiltak. Nesten 70 prosent av norsk eksport går til EU, mens tre prosent av det Norge eksporterer går til USA, poengterer den tidligere utenriksministeren.

– Det har derfor klart størst betydning for norske arbeidsplasser og norsk eksportindustri at vi unntas fra EUs beskyttelsestiltak, sier Ine Eriksen Søreide.

Les også: EU-topp om USA-toll: Forferdelige konsekvenser for millioner

Listhaug: Nå trenger vi tiltak

Frp-leder Sylvi Listhaug mener det mer en noensinne trengs kraftige skatte- og avgiftskutt i Norge etter at USA innfører 15 prosent toll på varer fra Norge.

– Det er kun tapere i en handelskrig, sier Listhaug etter at USAs president Donald Trump kunngjorde en toll på 16 prosent på varer fra Norge.

I en kommentar til NTB sier Frp-lederen at vi må bidra så godt vi kan for å bøte på konsekvensene av det Trump-administrasjonen nå har gjort.

– I hele dag har vi hørt at regjeringen er bekymret, nå trenger vi tiltak, ikke mer prat, utredninger og kommisjoner. Mer enn noensinne trengs det kraftige skatte- og avgiftskutt, sier Listhaug.

Hun forventer at statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg i løpet av Arbeiderpartiets landsmøte i helgen kommer med konkrete løsninger for å ivareta norske arbeidsplasser, norske bedrifter og norske interesser.

Saken er oppdatert.

Les også: USA-ekspert: – Elon Musk gjorde dødssynden

Les også: Myrseth om Trumps toll-fest: – En belastning for norsk næringsliv

Les også: Musk er ikke den første: – Trakk i trådene bak presidenten

De viktigste elementene om Donald Trumps tollmur finner du litt lenger ned.

---

Dette er USAs nye tollsatser

Her er en oversikt over noen av de nye tollsatsene som USA innfører mot andre land:

  • Norge: 16 prosent
  • Svalbard og Jan Mayen: 10 prosent
  • EU: 20 prosent
  • Storbritannia: 10 prosent
  • Kina: 34 prosent
  • Taiwan: 32 prosent
  • Ukraina: 10 prosent
  • Island: 10 prosent
  • Sveits: 31 prosent
  • Liechtenstein: 37 prosent
  • Vietnam: 46 prosent
  • Japan: 24 prosent
  • India: 26 prosent
  • Sør-Korea: 25 prosent
  • Thailand: 36 prosent
  • Singapore: 10 prosent
  • Israel: 17 prosent
  • Australia: 10 prosent
  • Indonesia: 32 prosent
  • Malaysia: 24 prosent
  • Sør-Afrika: 30 prosent
  • Brasil: 10 prosent
  • Bangladesh: 37 prosent
  • Madagaskar: 47 prosent

I tillegg har Trump innført 25 prosents toll på stål og aluminium fra alle land. Det samme gjelder bilimport.

---

---

De viktigste elementene i Trumps tollmur

Donald Trump kunngjorde onsdag nye og høye tollsatser på import av varer fra hele verden, men med noen unntak.

  • USA innfører en «grunntoll» på 10 prosent på varer fra alle land. Den trer i kraft 5. april.
  • Blant landene som slipper unna med kun «grunntollen», er Storbritannia, Singapore, Brasil, Australia, Tyrkia, Argentina, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.
  • I tillegg innføres det «skreddersydd» ekstratoll på varer fra rundt 60 land som Trump kaller «verstingene». Denne skal tre i kraft 9. april.
  • Det betyr en tollsats på 20 prosent på varer fra EU, 34 prosent fra Kina og 16 prosent fra Norge.
  • For Kina kommer dette i tillegg til en ekstratoll på 20 prosent som Trump innførte tidligere i år, ergo øker tollsatsen til 54 prosent.
  • India blir ilagt en ekstratoll på 26 prosent, Sør-Korea 25 prosent og Japan 24 prosent.

Unntak

  • Noen varer er unntatt ekstratollen. Det gjelder blant annet kobber, legemidler, avanserte databrikker, tømmer, gull, energi og «visse mineraler».
  • Canada og Mexico rammes ikke av de nye tollsatsene. Trump har allerede innført 25 prosents toll på import fra begge land, med en lavere sats på canadisk energi.
  • Varer fra Mexico og Canada som omfattes av en frihandelsavtale med USA, er fortsatt unntatt.
  • Ekstratollene som er spesifikke for hvert enkelt land, gjelder ikke for sektorer der Trump allerede har økt tollsatsene, som stål og aluminium.
  • Cuba, Belarus, Nord-Korea og Russland er ikke underlagt de nye tollsatsene da de allerede er ilagt sanksjoner.

Andre tollsatser

  • Torsdag 3. april innfører USA 25 prosents toll på bilimport.
  • 12. mars: Trump innfører 25 prosents toll på import av stål og aluminium fra alle land. Fra fredag vil den også gjelde øl på boks og tomme aluminiumsbokser.
  • 24. mars: Varsel om 25 prosents toll på varer fra land som importerer venezuelansk olje. Denne skulle tre i kraft 2. april.

Småpakker fra Kina

  • Trump har også gitt ordre om at tollfritaket på småpakker fra Kina skal oppheves. Det kan føre til en kraftig nedgang i importen av kinesiske lavprisprodukter fra plattformer som Shein og Temu.
  • Fra 2. mai er tollsats på enten 30 prosent av varens verdi eller 25 dollar per vare. 1. juni øker tollen til 50 dollar per vare.

Kilder: NTB, AFP, Det hvite hus, X

---

Mer fra Dagsavisen