Det har vært en kraftig forverring av den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen i Sør-Sudan, og det truer med å ødelegge fredsgevinstene de siste årene, lød Nicolas Haysoms advarsel til FNs sikkerhetsråd onsdag.
Haysom er sjef for FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan.
– All vår innsats er nå fokusert på å forhindre et tilbakefall til omfattende konflikt, sa han.
Sikkerhetssituasjonen i Sør-Sudan har lenge vært skjør, med kamper flere steder i landet, noe som truer den skjøre maktfordelingsavtalen som avsluttet den fem år lange borgerkrigen.
Barnesoldater
Striden står mellom regjeringsstyrkene som kontrolleres av president Salva Kiir og styrker lojale overfor hans mangeårige rival, visepresident Riek Machar.
Haysom sier FN har opplysninger om at begge parter i konflikten driver ytterligere mobilisering, og at det er tilfeller der barn blir tvangsrekruttert som barnesoldater.
– Sør-Sudan står overfor en av de verste humanitære utsiktene siden uavhengigheten, noe som er drevet av økende regional vold, blant annet i nabolandet Sudan, økonomisk kollaps, ekstremvær og en kraftig nedgang i internasjonal bistand, sa Haysom.
Millioner på flukt
Rundt 9,3 millioner mennesker, eller tre firedeler av Sør-Sudans befolkning, trenger i dag nødhjelp, og 7,7 millioner lider av alvorlig matusikkerhet, ifølge FN.
Samtidig står landet overfor sitt verste kolerautbrudd siden uavhengigheten i 2011, med nesten 50.000 registrerte smittetilfeller og rundt 900 dødsfall.
Siden mars har rundt 130.000 mennesker blitt tvunget på flukt, og tusenvis av dem skal ha flyktet over grensen til Etiopia, ifølge Edem Wosornu ved FNs nødhjelpskontor (OCHA).
– Hvis den politiske krisen ikke avverges, blir det humanitære marerittet en realitet veldig raskt, advarer Wosornu, som blant annet peker på konsekvenser av USAs voldsomme bistandskutt den siste tiden.
Les også: Professor mener USA likner et autokrati som forlater demokratiet
Les også: Stor guide: Dette er årets påskekrim på TV
Les også: Eksperten advarer: Ikke gå i denne kredittkort-fella (+)